Header Logo

7-8 yaşlarında annemin elbisesini kesip oyuncak bebeğime elbise dikerek ilk el becerimi göstermişim. Annemin benim el becerimi keşfetmesi ile ‘yeter ki elbisemi kesme neye ihtiyacın varsa alacağım’ şeklindeki ifadesinin ardından her türlü malzemeyle ulaşmaya başladım ve  çeşitli ürünler oluşturmaya başladım. Kimi zaman hamur yapıp rujlarla renklendirerek yaptığım malzemeler kolye oldu, kimi zaman atık kutuları kaplayarak yaptığım malzemeler kalemliklere dönüştü.

 

3 kız, 3 erkek kardeştik. Evimizde herkes mutlaka bir şeyler üretirdi. Bir şey satın almadan önce elimizdeki malzemelerle ne yapabiliriz e bakardık. 14 yaşında kazak örmeyle, ablamların dikiş kursundaki ödevlerine yardım etmeleriyle dikişe, okulda öğrendiğim geometri bilgilerle de özel hediyelik kutular tasarlamaya başladım.

 

Üniversite yılları başında Tahtakale yolu üzerinde takı malzemeleri satan mağazadaki bir çalışanın, malzemeleri seçme ve hayali tasarımlarımı fark etmesi üzerine takı yapımı ile ilgili pek çok bilgisini benimle paylaşmış ve takı yapımını öğretmiştir. Artık üniversitedeki arkadaş çevreme, aile çevreme bunları sunma zamanları gelmişti; böylelikle yeni malzemeler için sermaye de oluşturmuş oluyordum.

 

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi eğitimi ardından Londra’daki yaşam tecrübem bana el emeğinin fabrikasyon yapılan ürünlerden çok daha değerli olduğunu fark ettirdi. Türkiye’de özellikle kadınlarda üretim fazla idi ama yeterli değeri görmezdi.

 

İş hayatım devam ederken hobilerime hiç ara vermedim. Her boş zamanımda geri dönüşümlerde veya yeni malzemelerle bir ürün ortaya çıkarmanın hazzını yaşardım. Evliliğimin ilk yıllarında şehir değiştirdiğimden hemen işe başlayamadım. Bir arkadaşımın ahşap boyama kursuna gittiğini öğrenmemle birlikte kursa gitmeden özel videolar ve arkadaşımın tavsiyeleri ile amatör olarak ahşap boyamaya başladım. Yaptıklarımın çok ilgi görmesi ile kendi evimde büyük mobilyalarımı da boyamaya başladım; hediye olarak vermeye başladım.

 

Amatör fotoğrafçılık kursları ile görsel bakışımı kuvvetlendirdim. Evde amatör takılar yaparken doğal taşların kişi üzerindeki enerjileri ile ilgilenmeye başladım.

 

Emekli olunca da milli eğitime bağlı ücretsiz kurslardan önce takı, iğne oyası, sonraki sene de kuyumcu işlemeciliği ve gümüş örücülüğü konularında eğitim aldım. Yaptığım ürünlerin çoğunluğu yarı değerli maden ve doğal taş içermektedir. Gümüş örücülüğünde sadece yarı mamul satın alarak örmek değil hammaddelerin de işlemden geçerek yarı mamul haline gelmesi konusunda tüm detayları öğrenebilmek için Trabzon da araştırmalar yaptım. Özellikle Gümüş örücülüğü konusundaki bilgilerimi ürünlerin resimlerini ekleyerek, kitap haline getirmeye karar verdim ve bu konuda çalışmalara başladı. 2018 yılında instagram da dk.motive olarak sayfa açtım ve ürünlerimi sayfamda satıyor ve sergiliyorum.

Paylaşmak, öğrenmek ve üretmek kadar önemlidir….